top of page

Cizrnový salát s mangoldem a paprikou

Množství pro 4 osoby


Mangold je vlastně taková permakulturní náhrada špenátu. Jakmile ho na zahradu jednou vysadíte, můžete ho tam mít navěky ;-) A jak je dobrý! K včerejší večeři jsem ho připravila na dva způsoby. Obě jídla se skvěle doplňují.



Rýži s mangoldem připravte podle tohoto receptu. Pokud chcete veganskou variantu, použijte rozmixované kešu oříšky ve vlažné vodě. Je to dokonalá náhražka smetany nebo čerstvého sýra.


A cizrnový salát připravte následovně

#cizrna uvařená 700 g

Tomuto množství odpovídá přibližně 250 g cizrny v suchém stavu. Cizrnu namočte přes noc, ale klidně i přes dvě. Jen nezapomeňte vyměnit vodu. Tu pak slijte. Cizrnu zalijte čistou vodou tak, aby přesahovala alespoň o 2 cm nad okraj a vařte v papiňáku 45 minut spolu se lžičkou #majoránka. Prý potom cizrna tolik nenadýmá. Pokud nemáte papiňák, vařte v hrnci hodinu a půl. Vodu rozhodně nevylévejte. Je plná bílkovin a bude se vám hodit do ostatních jídel. Cizrnu, kterou hned nespotřebujte, nasypte do krabiček a zamrazte na příště. Zamrazte i zmíněný vývar.

#mangold svazek

#paprika 1 kus

#tamari sójová omáčka 2 lžíce


Pokud máte mangold mladý, použijte celé listy, pokud je již větší, odkrojte stonky. Ty můžete použít do receptu na rýži s mangoldem výše.


Mangold zalijte vroucí vodou a nechte minutu stát. Pak slijte a zalijte studenou vodou. Jen tak si tato zelenina ponechá svěží barvu. Po pár minutách slijte i studenou vodu a mangold nakrájejte na nudličky a smíchejte s vařenou cizrnou, paprikou nakrájenou na kostičky, jarní cibulkou. Na závěr ochuťte tamari omáčkou. Tento výrazný salát má rád společnost. Kromě výše uvedené kombinace se hodí třeba ke grilované zelenině nebo k pomazánkám na kváskovém chlebu.




Commentaires


bottom of page