top of page

Fazolový guláš

Množství pro 4 osoby


Udělat dobrý guláš je um a udělat dobrý guláš bez masa o to větší. Tentokrát jsem ho udělala z fazolí, tempehu a cukety a měla jsem úspěch. V tomto receptu vám prozradím dva rodinné gulášové fígle: špetka mletého zázvoru a trojúhelníček taveného sýra. Základem každého guláše je ovšem cibulka orestovaná do hněda a kvalitní mletá paprika.


#fazole velké 220 g v suchém stavu

#cuketa 300 g

#cibule 3 kusy

#majoránka 2 lžíce

#novékoření 5 kuliček

#pepř 8 kuliček

#zázvor mletý na špičku nože

#popenec 2 lžíce


Pokud u vás popenec neroste, přidejte víc majoránky. Bylinky chutnají podobě. Kdysi popenec nahrazoval právě majoránku.


#paprika sladká 1,5 lžíce

#tempeh uzený 190 g


Až budete příště vařit cizrnu, vývar určitě nevylévejte, ale schovejte si ho do mrazáku. Je plný bílkovin a chuťově je výborný.


#tavenýsýr 1 trojúhelníček

#česnek 2 stroužky


Fazole namočte na 6 hodin do vody. Tu slijte a fazole dejte do nové vody spolu se lžíci majoránky vařit na 45 minut do papiňáku.


Cibuli nakrájejte na měsíčky a restujte na mírném plameni na slunečnicovém oleji. V průběhu přidejte koření (vyjma papriky a popence). Restujte tak dlouho, dokud nebude cibule hnědá.


Dejte si na čas. Díky tomu, bude mít guláš dobrou chuť. Cibule by se neměla spálit ale spíše zkaramelizovat. Toho dosáhnete díky dlouhému restování na mírném plameni.


Na konci přidejte i nasekaný popenec bez stonků a papriku. Té stačí jen opravdu chvilka, jinak bude guláš hořký.


Přidejte na kostičky (cca 1 cm) nakrájenou neoloupanou cuketu a na malé kostičky nakrájený tempeh. Stroužky česneku rozetřete se solí a také je přidejte. Opékejte zhruba 5 minut. Pak zalijte vývarem a přidejte trojúhelníček taveného sýra. Počkejte, až se sýr rozpustí a pak přidejte slité uvařené propláchnuté fazole.


Podávejte samotné nebo s rýží nebo s kváskovým chlebem.








Comments


bottom of page