top of page

Indické čatný ze zelených rajčat

Množství na 20 skleniček à 280 ml


Září, prudké ochlazení, vydatný déšť to znamená jen jedno: bude potřeba zpracovat popraskaná nedozrálá rajčata. V kombinaci s cibulí, mangem, kurkumou a indickou nakládanou zeleninou vykouzlíte parádní čatný (chutney).


Bude se vám hodit k ostatním indickým jídlům jako doplněk. Třeba k tofu s rajčatovou omáčkou nebo indickým lasagním!




Zelená rajčata se běžně v kuchyni používají. Kvůli obsahu toxické látky solanin ale vybírejte jen slabě zelená rajčata nebo ta, která už jdou lehce do oranžova. Ty ho obsahují jen velmi málo. Ideální je zelená rajčata nasbírat a dát je do mísy, přiklopit a nechat je za oknem den dva. Přidejte k nim zralé jablko nebo zralé rajče. Množství solaninu tak významně klesne. V každém případě pak platí, že se to s čatným nemá přehánět, neměli byste sníst víc než 100 g zelených rajčat, tedy třeba celou skleničku za den.


#cibule 1200 g

#mango mražené nebo čerstvé 300 g

#cherry rajčata zralá 500 g

#nakládanázelenina indická kořeněná s mangem 150 g

Koupíte už celkem běžně v supermarketech nebo na internetu. Já použila tuhle, kterou jsem koupila v koutku s potravinami v indické restauraci. Pozor, je hodně pálivá. To díky ní, budou lasagne pikantní.

#melasa 1 vrchovatá lžíce

#kurkuma 2 lžíce


Cibuli oloupejte rozkrojte a nakrájejte na tenké plátky. Zeleným rajčatům odkrojte bubáky a nakrájejte je na osminky. Mango oloupejte, odkrojte od pecky a nakrájejte na kostky. Cherry rajčata nakrájejte na čtvrtky.


Cibuli chvíli opékejte na oleji ve velkém hrnci až zesklovatí a pak přidejte rajčata. Po 5 minutách přidejte postupně všechny ostatní ingredience. Dohromady vařte zhruba půl hodiny.


Horké čatný nandejte do čistých sklenic a zavíčkujte. Takto připravené skleničky ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.





Comments


bottom of page