top of page

Jarní polévka

Množství pro 4 osoby


To jsou barvičky, co? Máte pocit, že na zahrádce ještě nic neroste? Ale jo! Ty ředkvičky vypadají nádherně, co?


voda 1500 ml

#mrkev 2 ks

#česnek 3 stroužky

#libeček stvol

#smilitalský několik stvolů

sůl


Smil italský a libeček rozhodně nepodceňujte. Doporučuji si obě bylinky na zahradu zasadit. Smil se také nazývá jako maggi či kari bylinka. Navíc je krásná. Dělá stejné bochánky jako levandule, ale kvete žlutě. Pokud tyto dvě bylinky dáte do surovin na vývar, nemusíte už ani přidávat další koření.


Všechny suroviny dejte do tlakového hrnce nebo většího obyčejného hrnce. Mrkev, cibuli ani česnek neloupejte, jen je omyjte, rozkrojte a zalijte vodou. Přiveďte k varu. V tlakovém budete vývar připravovat 20 minut, v běžném třeba 40 minut.


#mrkev 2 kusy

#česnek 4 stroužky

sůl


Mrkev nastrouhejte nahrubo a chvíli orestujte na přepuštěném másle, až zavoní. Na konec přidejte na malou chvilku ještě rozetřený česnek se solí.


No a pak vyběhněte na zahradu nebo do přírody s miskou a natrhejte, co najdete:


Až budete mít plnou misku, bylinky nasekejte, kromě mladých rostlinek. Ty totiž vypadají v polévce nádherně celé!


Hotový vývar slijte, přidejte 3 lžíce #tamari sojové omáčky, ochutnejte a případně ještě dosolte. Přidejte čerstvé nasekané bylinky a navrch dejte "little greens" a přičichněte si. To je vůně, co?


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page