top of page

Lilkové lasagne

Množství pro 6 osob


Dneska mám pro vás recept na lasagne s pečeným lilkem, rajčatovou omáčkou voňavou po provensálském koření a s kešu bešamelem. Pokud k si k tomu ještě uděláte čerstvý salátek, vystřelí vás to pěkně vysoko ;-)


TIP: Lasagne většinou dělám ve větším množství a část hotových si zamrazím po porcích. Je také možné si je zamrazit nezapečené.


Zároveň když si dělám jakékoliv domácí těstoviny, okrojím si pruh, nakrájím na nudličky a usuším do polévky.



Nejdříve připravte rajčatovou omáčku

#cibule 1 větší kus

#česnek 4 stroužky

#rajčata sekaná v plechovce 450 g (netto)

#olivovýolej 3 lžíce


Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji. Česnek prolistujte, utřete se solí a přidejte k cibuli. Chvíli opékejte a pak přidejte vše ostatní. Nechte na mírném plameni pobublávat asi 15 minut.


Můžete ale použít i hotovou omáčku podle tohoto receptu.


Pak opečte si lilky

#lilek 500 g

#olivovýolej 4 lžíce


Vyhřejte troubu na 200° C. Lilky nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Na pečící plech naneste olej. Já to dělám rukama, pak na něj nandejte lilky a potřete je olejem i z druhé strany. Osolte a pečte v troubě asi 30 minut, dokud nezezlátnou. V polovině času je otočte.


Připravte si domácí lasagne

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 300 g

#vejce 3 kusy


Smíchejte polovinu mouky s vejci a vypracujte hladké a vláčné těsto. Zbylou mouku použijte na vyválení. Dejte ji na vál a postupně vyválejte velký plát těsta. Rozkrojte ho na 4 díly. Každý díl vyválejte do požadovaného tvaru mísy. Moje zapékací místa má rozměr 26x18 cm.


Pamatujte, že každá mouka jinak saje, možná budete muset množství upravit.


TIP: Pokaždé, když dělám domácí těstoviny, odkrojím si pruh a nakrájím na tenké nudličky. Usuším a mám je připravené do polévky ;-)


4. #sýr parmazán 80 g můžete ale použít i veganský parmazán podle tohoto receptu.


Nastrouhejte sýr nahrubo. Budete ho potřebovat navrch.







A nyní už chybí jen bešamel

Máte dvě možnosti. Buď si uděláte klasický z másla a mouky, na který najdete recept zde u boloňských lasagní nebo zkuste rostlinný z kešu oříšků:

#kešu oříšky 180 g

#voda 500 ml

#muškátovýoříšek mletý 1/4 lžičky


Vše dejte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud nemáte výkonný mixér, kešu namočte přes noc do vody a mixujte druhý den.



A nyní můžete začít plnit zapékací mísu


Vyhřejte troubu na 190° C.


Nyní dejte na dno zapékací nádoby trochu bešamelu, na ní lasagne a rajčatovou omáčku, opečené lilky. Takto vrstvy střídejte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Sýr patří až navrch na vrstvu rajčatové omáčky.


Zapékejte v troubě 30 minut a pak nechte v troubě ještě 5 minut dojít.






Comments


bottom of page