top of page

Makový nápoj


Množství pro 4 osoby


Máte-li rádi rostlinné nápoje, makový si doma určitě udělejte. Nemáte-li je rádi, tak do toho ale jděte taky. Budete totiž překvapeni, jak moc vám bude chutnat. Makový nápoj je navíc nabouchaný vápníkem a to se hodí vždycky, že? Vstřebávání vápníku naším tělem je prý lepší, pokud ho konzumujeme večer a také pokud ho přijmeme spolu s hořčíkem. Takže namočit ráno, večer vypít a s hořčíkem si nelamte hlavu, mák ho obsahuje také.


#mák 110 g

#voda 1000 ml

#sůl špetka

#med nebo #javorovýsirup 1 zarovnaná lžíce


Mák ráno namočte do studené vody a nechte ho stát při pokojové teplotě do večera.


Večer vodu slijte, nalijte čistou (1000 ml) a přidejte špetku soli. Mixujte tak dlouho, než bude většina semínek narušena. Lepší je použít klasický vysokorychlostní mixér namísto ponorného. Jde to sice taky, ale je potřeba mixovat déle. Mléko přeceďte přes plátýnko a oslaďte medem nebo sirupem.


Nespotřebovaný nápoj nalijte do sklenice a zavíčkujte. V lednici vám dva tři dny vydrží.


A příště třeba kešu nápoj/smetana?

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším? Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page