top of page

Omáčka z pečené zeleniny

Tuhle omáčku dělám každý rok. Pokaždé je trochu jiná, ale vždycky je vynikající. Chuť jí dodává hlavně to, že část zeleniny nejdříve opečete a samozřejmě kupa bylinek! 


Co pak s ní? Děti si ji po celý rok dávají na špagety. Používám ji i na zapečené cukety nebo do lilkových lasagní. Recepty najdete na konci článku.

připravte si zeleninu a bylinky níže / můžete improvizovat / seznam je seřazen podle množství: rajčat by mělo být objemově nejvíc


volitelná nakládaná zelenina na dochucení / omáčka ale může být i klidně bez ní

#kapari nebo

#olivy nebo


Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Restujte na troše olivového oleje dokud nebude na krajích hnědá. Pak přidejte nakrájený česnek, chvíli restujte. Zarestujte i rajčatový protlak. Poté přidejte na kousky nakrájená rajčata.


Cukety a lilky nakrájejte na kolečka zhruba 1 cm široká. Dejte na plech potřený olivovým olejem a otočte. Olej tak bude z obou stran. Přidejte i nahrubo nastrouhanou mrkev.


Pečte v troubě při 200 °C, dokud kraje zeleniny nezačnou hnědnout. Pak promíchejte a pečte ještě dalších 15 minut.


Opečenou zeleninu přidejte k rajčatům. Osolte a přidejte nasekané bylinky. Pokud je horké léto a bylinky jsou tužší. Rozmixujete je zvlášť s trochou zeleniny z hrnce.


Pak můžete přidat ještě volitelné suroviny podle vaší preference.


Omáčku rozmixujte. Jak moc dohladka záleží na vás.


Nandejte ji do čistých sklenic a zavíčkujte. Takto připravenou omáčku ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.


 

Na co omáčku použít?


Zapečené cukety!

#pečivo bílé starší


Cukety vydlabejte a vnitřky dejte stranou. Pečivo nakrájejte na malé kostičky, mozzarellu nastrouhejte na hrubém struhadle. Omáčku smíchejte s kostičky pečiva a mozzarelou. Touto směsí vrchovatě naplňte vydlabané cukety.


Naplněné cukety pečte v troubě při 200 °C 20 minut.



Na špagety s parmazánem!






Comments


bottom of page