top of page

Pečená zelenina s kuskusem

Množství pro 2 osoby


Podzimní zelenina upečená s bazalkovým pestem s posledními rajčaty ze zahrady, petrželkou a orientálně dochuceným kuskusem. Dokonalá kombinace chutí a barev!


Nebojte se upéct i další druhy zeleniny. Skvělý je i celer, petržel, cukety, batáty, dýně... Nedávejte ji na plech všechnu hned. Ta nejtvrdší musí jít do trouby jako první.

Nejdřív opečte zeleninu:

#mrkev 1 velké

#lilek 1 ks

#cibule červená 1 velká

#česnek 8 stroužků

Můžete si ho doma připravit podle tohoto receptu.


Předehřejte troubu na 180° C.


Červenou řepu nakrájejte na kostičky a dejte péci. Po 10 minutách přidejte i na kousky nakrájenou mrkev. Pečte dalších 5 minut. Následuje cibule na měsíčky, stroužky česneku překrojené napůl a lilek na kostičky. Promíchejte s pestem. Pečte ještě 10 minut. Na konci osolte a nechte ve vypnuté troubě dojít.


Pak nebo během pečení si připravte i kuskus:

#kuskus 100 g

#voda 150 g


Do hrnce dejte kuskus, osolte ho a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a jakmile se začnou bublinky drát přes kuskus po celém dně, vypněte, hrnec přiklopte a nechte stát asi 10 minut. Pak načechrejte vidličkou.


Tip: Na dochucení kuskusu je skvělé koření #zatar, které se používá hlavně v Izraeli a na Blízkém Východě. Obsahuje tamní horskou bylinku a pak pistácie, kurkumu, kardamom a taky sezam a další bylinky jako yzop, fenykl nebo majoránku. Ráda objevuji další chutě a vůně a přes koření to jde parádně.


Do misky nandejte kuskus a k tomu pečenou zeleninu.


Na dochucení:

#rajčata 2 kusy

#slunečnicovésemínka nasucho opražená na pánvi 2 lžíce

#petržel hladkolistá nasekaná


 



Comments


bottom of page