top of page

Pórkový krém s opečenou houskou

Množství pro 4 osoby


Krémové polévky jsem si oblíbila pro jejich jednoduchost a taky proto, že z nich děti nepreparují neoblíbenou zeleninu. Kdybych jim řekla, že jedí pórkovou polévku, s největší pravděpodobností by ji nechtěly ani ochutnat. Krémovou polévku se švábíky (jak u nás doma říkáme opečené housce) si ale dají rády ;-)

#pór 3 kusy

zeleninový vývar podle tohoto receptu nebo vývar z cizrny 750-1000 ml

#cibule 1 střední kus

#česnek 4 stroužky

#máslo 3 lžíce

#brambora 1 velký kus

#houska 2 kusy

#petržel a #libeček pár stvolů

#umeocet 2-3 lžíce

sůl


Bílé a světlezelené části pórku nakrájejte na kolečka, cibuli nakrájejte nahrubo, česnek nasekejte a bramboru nakrájejte na malé kousky.


Vše opékejte v hrnci na lžíci másla a oleji. Jakmile se začne zelenina chytat, zalijte zeleninovým vývarem a vařte na mírném plameni 15 minut.


Na zbylém másle opečte na kostičky nakrájenou housky.


Uvařenou polévku rozmixujte dohladka, dochuťte umeoctem a případně ještě dosolte.


Podávejte s opečenou houskou a sekanými bylinkami.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik -), zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page