top of page

Povidla ze švestek a jablek

Množství na 10 skleniček


Od souseda jsem dostala švestky a letní jablíčka. Z těch jsem udělala povidla. Z povidel jsem nasušila "papír" a ten jsem pak naplnila hruškami a vznikl výborný raw závin. Ať už se dostanete v téhle pohádce do kteréhokoli bodu, nebudete litovat. Jo a mimochodem, tentokrát jsem nepřidávala žádný cukr.



#jablka 1 kg

#skořice mletá 2 lžičky

sůl lžička


Švestky vypeckujte a dejte do velkého hrnce. Zapněte plotýnku na střední plamen a švestky v hrnci míchejte tak dlouho, dokud nepustí trochu šťávy, pak plotýnku zapněte na vyšší plamen a vařte. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince, nakrájejte na kousky a přidejte ke švestkám. Přidejte sůl, skořici a rozinky. Vařte zhruba 3 hodiny. V polovině vaření povidla rozmixujte. Plňte horké do čistých sklenic. Můžete zavařit v myčce nebo v troubě.


Část povidel jsem si dala stranou a rozetřela na plech s pečící fólií. Na každý plech jsem použila jednu plnou větší naběračku povidel. Rozetřela jsem je po celé fólii (můžete použít i pečící papír) a nechala na sluníčku schnout dva dny. Pak jsem hotový "papír" jednoduše sloupla a naplnila ho hruškami. Vznikl tak parádní raw závin.


Náplň na 2 záviny ze dvou "papírů":

#hrušky 4 střední kusy

#skořice mletá 4 lžičky

#rozinky 100 g


Hrušky oloupejte, vykrojte jádřinec, nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte se skořicí a rozinkami. Rozdělte na polovinu a každou rozetřete na jeden papír. Zarolujte a nechte rozležet v lednici, pak můžete závit nakrájet.



Comments


bottom of page