top of page

Pražená cizrna


Množství vystačí na jeden plech


Upraženou cizrnu oceníte jako zdravou pochoutku místo chipsů, jako zpestření salátů nebo jako ozdobu do polévek. Zkoušela jsem ji několikrát a až tentokrát se povedla. Kouzlo tkví v poměru oleje a koření. Oleje se nesmí dát moc a koření tak akorát, aby ještě vynikla chuť cizrny. V kombinaci s černou solí, pepřem a rozmarýnem je výsledek parádní.


#cizrna uvařená 700 g

Namáčím den až dva (to pak vyměním jednou vodu). Pak sliji, zaliji novou vodou a vařím v tlakovém hrnci 40 minut. Vždy si jí uvařím víc a zbytek si dám do mrazáku nebo z něj udělám hummus. Pozor vývar z cizrny nevylévat ale schovat na později (možno také do mrazáku). Je plný bílkovin a hodí se do krémových polévek a omáček.

#pepř 1/2 lžičky

#rozmarýn 2 lžičky

#černásůl 1 lžička

Můžete samozřejmě použít i obyčejnou, ale černá dodá cizrně skvělou, lehce kouřovou chuť. Pokud máte rádi pálivé, přidejte i #kajenskýpepř 1/4 lžičky


Troubu předehřejte na 170° C.


Uvařenou cizrnu nebo cizrnu z plechovky slijte a propláchněte ve studené vodě. Na plech dejte čistou utěrku a vysypte cizrnu na ni. Přehněte kraje na cizrnu a jemně ji osušte. Utěrku vyndejte a cizrnu pokapejte olejem a posypte nasekaným tymiánem, čerstvě umletým pepřem a černou solí.


Pečte v troubě 25 minut. V polovině cizrnou zatřeste.


Comentários


bottom of page