top of page

Pučálka

Množství na velkou misku


Pučálku jsme dostali k zobání kdysi dávno v jedné staročeské krčmě. Trvalo mi notně let, než jsem ji vyzkoušela i doma. Chutná přesně tak, jako v té krčmě. Wikipedie říká, že pučálka nebo také pálenec je staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které se jedno především v období velikonočního půstu. Až budete mít hrášek naklíčený, ochutnejte ho. Chutná skoro stejně jako čerstvý.



sůl

pepř


Hrách nasypte do sklenice s patentním uzávěrem a zalijte vodou tak, aby přesahovala alespoň 5 cm nad hrách. Víčko nedocvakávejte. Pokud nemáte sklenici s patentním uzávěrem, přiklopte jiným víčkem, které ale nedotahujte, aby mohl hrách dýchat. Nechte ho v kuchyni celý den bobtnat.


Druhý den vodu slijte a hrách propláchněte. Některým hráškům už začnou rašit klíčky. Opět slijte a nechte mokrý hrách další den pracovat na svém probuzení.


Třetí den už by měla mít klíčky většina hrášků. Opakujte to, co jste dělali druhý den.


Čtvrtý den hrášky opět propláchněte. Na větší pánvi nebo ideálně woku rozpusťte máslo a naklíčený hrách na něm za občasného míchání opékejte asi 7 minut. Během pečení hrách osolte a opepřete.

Komentarze


bottom of page