top of page

Zavařená rajčata se solí

Vím, začíná to být trochu monotématický, ale když rajčat je letos opravdu hodně. Večer jsem vyběhla s čelovkou posbírat z polámaných rostlin červená od deště popraskaná rajčata, abych si je zavařila pro svoje další recepty. Třeba na cizrnový salát s lilkem a rajčaty nebo na lečo s pečenými bramborami či rajčatový krém s avokádem!


Všechny tyhle recepty se bez nich neobejdou a já budu mít tahle svoje slaďoučka po ruce po celou zimu. Máme radost? Máme!


Rajčata nakrájejte na kousky a nezapomeňte vykrájet bubáky. Můžete je také nejdříve spařit horkou vodou a oloupat. Nám ale slupky nevadí, tak to nedělám.


Nakrájená rajčata dejte do velkého hrnce, přiveďte k varu. Následně plamen stáhněte na minimum, aby rajčata jen lehce pobublávala. Nepřikrývejte a nechce klidně přes noc běžet. Rajčata se výrazně zredukují. V mém případě asi na polovinu původního objemu. Kolik rajčata obsahují vody záleží, kdy rajčata trháte. Jestli popraskaná od deště nebo v období parných dnů... Od toho se pak odvíjí čas, který budete potřebovat k redukci.


Občas je promíchejte, ale pokud máte hrnec s dvojitým dnem, chytat se nebudou. Až budete s redukcí spokojeni, posolte.


Rajčata nandejte do čistých sklenic a zavíčkujte. Takto připravená rajčata ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.





Comentários


bottom of page