top of page

Rebarborový krambl

Množství pro 2-3 osoby


I když z rebarbory můžete připravit výtečný kynutý koláč, určitě si nezadá s tím, když ji použijete do kramblu. Je to vlastně taky tak trochu koláč, ale bez těsta, jen se zapečenou drobenkou navrch. Milují ho hlavně v Anglii, tak proč byste si ho nemohli zamilovat i vy. Takový teplý krambl k snídani!



#rebarbora oloupané řapíky 300 g (cca 430 g neoloupaných bez listů)

#badyán 2 hvězdičky

#kardamon 2 kusy

#skořice 1 rulička

#sirup domácí 200 ml

Já použila šípkový, ale určitě lze použít i jiný, který máte ve spíži. Bezinkový, bylinkový nebo ovocný. Jak si sirup doma připravit?


#máslo 70 g

#mandle sekané 50 g



Troubu rozehřejte na 200° C.


Řapíky rebarbory oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce a přidejte k nim badyán, kardamon, skořici a sirup. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty.


Máslo, ovesné vločky, nasekané mandle a rozinky dejte do mísy a vytvořte prsty drobenku.


Do zapékací mísy nebo více menších misek dejte povařenou rebarboru a navrch rozdrobte drobenku. Dejte do trouby zapéct na 20 minut.


Krambl podávejte teplý nebo studený s jogurtem nebo zakysanou smetanou.


TIP: Krambl můžete připravit i z dalšího ovoce nebo jeho kombinace. Pamatujte na to, až vám dozraje rybíz, angřešt, třešně, jeřabiny, maliny, ostřužiny, švestky, mirabelky, jablka, hrušky...


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page