top of page

Rybízový džem, limonáda i zavřenina


Poslední dobou zkouším stévii a rozhodla jsem se ji vyzkoušet i při džemování a sirupování. Otrhala jsem keříček černého rybízu a pustila se do toho. Jakkoliv je tahle bylinka úžasná, na sirupy a džemy se podle mě prostě nehodí. Džem chutnal tak, jako kdyby v něm byla umělá sladidla. Stejné to bylo i u levandulového sirupu. A sůl, které se mi tak osvědčila u třešní, jsem u kyselejšího ovoce, jako je rybíz, raději nezkoušela. Prostě někdy je cukr nejlepší. Zkuste ho ale dát méně, než se píše v klasických receptech, jako já. Hotovému džemu to vůbec neuškodí. Ale pojďme ještě dál. Výsledek je totiž tak akorát hustý, že se hodí jako džem i jako základ na domácí limonádu. A zkoušeli jste z černého rybízu smoothie? Taky paráda.


Samostatnou kapitolou je zavřenina. Ano, čtete dobře ZAVŘENINA. Návod na konci této kapitoly.



#cukr třtinový 250 g

#skořice mletá 2 lžičky


Kuličky černého rybízu nasypejte do velkého hrnce, přidejte cukr a skořici a přiveďte k varu. Můžete trochu podlít vodou, aby se rybíz nepřipaloval. Nechte vařit dokud nebude mít džem vámi požadovanou hustotu. Já jsem tenhle dělala na vánoční cukroví, takže jsem ho vařila několik hodin.

Džem pak naplňte do vymytých skleniček, zavíčkujte a dejte zavařit. Uvedené množství vystačí zhruba na 8 skleniček.


Myslím, že takto připravený #džem by měl vydržet. Pokud ale chcete mít jistotu, pak ho ještě zavařte. Já zavařuji v myčce na nádobí. Ne, nedělám si srandu. Skleničky nandám do myčky víčkem dolů. Zapnu program na nejvyšší teplotu (v mém případě na 70 °C) a nechám pak vychladnout přes noc do rána. Tabletu samozřejmě nepřidávám ;-)
#Rybíz má přirozeně spoustu pektinu, a tak jsem ho vůbec nepřidávala. Ani agar jsem nedávala a výsledek je i bez toho pěkně hustej!

Z rybízového džemu se může stát i domácí #limonáda. Stačí lžičku dvě rozmíchat s vodou.



Černý rybíz je vhodné ovoce pro #smoothie.


Na smoothie pro dvě osoby budete potřebovat:

#med 2 vrchovaté lžíce

#chia semínka 2 lžíce


Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte. Nalijte do sklenic a ozdobte třeba čerstvou mátou.





A tady je slíbený návod na #zavřeniny. Recept mám od Petra Hájka, se kterým jsem byla na kurzu Permakultury u Jardy Svobody a všechny nás tam jím doslova šokoval. A protože jsem žena činu, hned jsem to taky zkusila. Po několika pokusech musím uznat, že to funguje. Jak na to? Vezměte si čistou skleničku s víčkem ven ke keři nebo stromu, kde chcete sbírat plody. Do ní plody nasbírejte a zavřete. Plody se nesmí krájet, omývat a měly by mít stopku. Zkoušela jsem i červený rybíz, angrešt, maliny, třešně. Maliny dopadly nejhůř. Ne ze by se zkazily, ale nechutnaly mi. Angrešt byl také vynikající. Třešně a červený rybíz žádná raketa. Černý rybíz je ale v tomto ohledu perfektní. Pro mě jednoznačný vítěz. Fakt mi to chutnalo.


#Zavřeninu pak prostě vezměte a dejte kamkoliv doma. Nemusí být ani v chladu a temnu. A těšte se na překvapení třeba na Vánoce ;-)



Ještě vložím fotku pár měsíců po uzavření. Všechny předchozí zavřeny jsme už bohužel snědli.

Comments


bottom of page