top of page

Segedínský guláš se seitanem

Množství pro 6-8 lidí


Pokud si budete dělat i svůj seitan a knedlíky, je příprava segedínu poměrné dlouhá. Trochu si u toho vzpomínám na svoje dětství, kdy se oběd vařil celé dopoledne. Jednou za čas mi nevadí strávit v kuchyni delší čas nad jedním jídlem.



Nejdříve si připravte seitan. Jeho příprava není složitá, ale je zdlouhavá, takže doporučuji si hned připravit dvojnásobné množství a dát si ho do mrazáku na další jídlo ;-)


#pšeničnámouka polohrubá 600 g

#pšeničnámouka celozrnná 200 g

voda cca 500 ml

Zeleninový vývar si můžete připravit podle tohoto receptu. Pokud hodně spěcháte, použijte vývar v kostce ale pozor na glutamáty.


Obě mouky dejte do velké mísy a promíchejte. Přidejte vodu a vypracujte pružné a hladké těsto. To pak nechce asi hodinu přikryté odpočívat.


Velkou mísu dejte do dřezu a pusťte do ní vodu malým pramínkem. Do mísy dejte těsto a vymývejte z něj tak dlouho škrob, až zůstane jen čistý lepek. Bude to trvat asi čtvrt hodiny a musím vás dopředu upozornit, abyste neztráceli nervy. Já to dělám tak, že těsto jakoby ženu do jednoho místa. Chvílemi to vypadá beznadějně. Člověk si myslí, že se těsto neudrží pohromadě. Nebojte, nakonec z toho bude hezká koule. Bude o dost menší, ale zase se zhruba dvakrát zvětší. Uvidíte.


Do tlakového hrnce dejte věci jako na zeleninový vývar podle tohoto receptu. Zalijte vodou, přidejte i kouli seitanu. Pozor, hodně nabude. Počítejte s tím kvůli místu. Vařte 1 hodinu. Pokud nemáte tlakový hrnec, bude potřeba seitan vařit o mnoho déle. Asi 3-5 hodin.


Mezitím si připravte guláš. Na ten budete potřebovat:


#seitan množství podle receptu výše

#kysanézelí 1 balení

#cibule 2 střední kusy

#kmín 1 lžičku

#přepuštěnémáslo 1 vrchovatá lžíce

#pšeničnámouka hladká 1 vrchovatá lžíce

#paprikamletá 1 lžička

#česnek 3 stroužky

#pepř 1/2 lžičky

sůl


Cibuli nakrájejte na kostičky a opékejte na přepuštěném másle tak dlouho, dokud nezhnědne. Kmín rozdrťte v hmoždíři a přidejte k cibuli spolu s rozetřeným česnekem se solí. Nechte zavonět a pak přidejte i mouku. Minutu restujte. To samé zopakujte i s paprikou. Pak zalijte vývarem (v krajním případem vodou). Přidejte bobkové listy, pepř a pokrájené zelí. Vařte zhruba 20 minut. Vypněte plotýnku a přidejte i mascarpone. Nechte v guláši povolit a pak pomalu rozmíchejte.


Málo platné, segedín je nejlepší s knedlíkem. Ten si můžete připravit podle tohoto mého receptu.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page