top of page

Špagety s opečenou zeleninou


Množství pro 2 osoby


Špagety jsou tak vděčné jídlo! Když použijete ty celozrnné, na ně kvalitní sýr, dobrý olivový olej a opečenou zeleninu, vykouzlíte během chvilky talíř plný chutí.



#špagety špaldové celozrnné 200 g (v suchém stavu)

#česnek 4 stroužků

#celer 1/4 bulvy

#mrkev 2 kusy

#pór asi 10 cm kus (zelená část)

sůl

#parmazán nebo jeho veganská verze podle tohoto receptu 50 g


Špagety dejte vařit v dobře osoleném větším množství vroucí vody. Vařte na skus. Já celozrnné špagety vařím 8 minut.


Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky asi 2 cm dlouhé. Česnek oloupejte a spolu s pórkem nakrájejte na plátky. Na větší pánvi rozpalte olivový olej a opékejte na něm kořenovou zeleninu dokud nezačne vonět a lehce hnědnout. Pak přidejte i česnek a pórek a ještě chvíli restujte.


K zelenině přidejte uvařené špagety, promíchejte, nechte chvilku 2 minuty přiklopené a pak přendejte na talíře. Ozdobte ještě nastrouhaným parmazánem nebo jeho veganskou variantou.


Na talíř přendavám tak, že vezmu vidličku, namotám na ni požadované množství špaget a přendám pomocí měchačky na talíř. Vytvoří se vám tak krásné hnízdo.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

コメント


bottom of page