top of page

Strouhaný koláč II


Množství vystačí na zapékací formu o průměru 30 cm nebo udělejte dvojnásobné množství na celý plech


Protože jsme včerejší koláč už snědli, upekla jsem druhý. Tentokrát světlý z jablíček. S receptem můžete sami čarovat podle toho, jak sladká jablka máte. Já měla příjemně navinulá a přesto byl koláč sladký dost i s tak málo cukrem. Výsledek je krásně nadýchaný.



#špaldovámouka jemně mletá 200 g

Já použila čerstvě namletou a byla to paráda. Měla jsem díky tomu pocit, jakoby v těstě bylo trochu ořechů.

#vejce 2 kusy

#prášekdopečiva bezfosfátový 6 g

#jablka 1000 g

#skořice mletá 1,5 lžičky

#máslo 120 g

50 g


máslo a mouka na vymazání a vysypání formy/plechu


Z mouky, jednoho žloutku, másla a prášku do pečiva vypracujte vláčné těsto, které nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.


Troubu předehřejte na 180° C.


Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je se skořicí, cukrem a žloutkem. Sníh ze dvou bílků vmíchejte jen velmi zlehka, aby byla směs co nejvíce nadýchaná.


Formu vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu nastrouhejte na hrubém struhadle na dno formy. Na těsto nandejte jablečnou náplň, rozetřete stěrkou a nahoru opět nastrouhejte těsto.


Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut.


 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření.


Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

Comentários


bottom of page