top of page

Méně známé suroviny


Protože se množí dotazy na méně obvyklé suroviny, které v receptech používám, rozhodla jsem se, že budu postupně vkládat na jedno místo jejich popisy pro lepší orientaci. Klikem na jednotlivé #hashtagy se dostanete na recepty, kde jsem právě tyto suroviny použila.


Jedná se prakticky o kvalitní výraznou fermentovanou sójovou omáčku, která je přirozeně bezlepková. Je velká škoda ji dávat do jídla v procesu vaření, dávám ji vždy až na konci, aby se nezničilo to dobré, co nám její konzumace může přinést. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít obyčejnou levnou sójovku.


Kupuji tu od Country Life, který o ní na svých stránkách píše: "Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější. Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.


Není to vlastně ocet, ale nálev, který vzniká jako vedlejší produkt při nakládání a fermentování švestiček umeboshi do soli. Oceníte ho všude tam, kde potřebujete docílit slané a zároveň kyselé chuti. Stejně jako tamari používám umeocet až na konci přípravy jídla, kdy už ho nevařím. Zbytečně bych totiž ztratila vše cenné. Seženete ho taky v Country Life.


Přepuštěné máslo (nebo také ghí) používaly velmi rády naše babičky a prababičky. Dneska opět zažívá svoji renesanci a to je dobře. Málokterý tuk dokáže chuť pozvednout tak, jako právě poctivé ghí.


Jedná se v podstatě o čistý máselný tuk, který vzniká odpařením vody a oddělením bílkovin. Klasické máslo obsahuje 82 % tuku, přepuštěné máslo se blíží ke 100 %. Nepřepaluje se a je ideální ke smažení. Velikánskou výhodou je, že vydrží velmi dlouho a nemusí se dokonce skladovat ani v chladu.

Ghí si lze připravit i doma nebo koupit (návod se mi snad podaří brzo připravit). Pokud ho kupuji, tak od České ghíčko, které ho nabízí i v biokvalitě.


Někdy ji najdete pod názvem kala namak nebo sanchal. Jedná se o nerafinovanou sůl vulkanického původu s výraznou chutí po vajíčkách. Proto ji občas používám zejména do pomazánek, omáček nebo na dochucení tofu.


Mám doma pytlíček od Koření od Antonína.


Zapomeňte na levné a umělé esence ze supermarketů. Vyplatí se investovat do kvalitního extraktu, který vám vydrží velmi dlouho. Bude stát okolo dvou stovek a je to investice na pár let podle toho, jak často ho budete používat. Dá se sehnat například ve Vanilkovém obchodě nebo v již zmíněném Country Life.


Druhou variantou je koupit celý vanilkový lusk. Občas ho také koupím, když na něj narazím. Esence je ale vždy po ruce a to považuji za velkou výhodu. Proto ji také používám tak často.


Můj oblíbený dochucovací olej z dýňových semínek. Proč ho mám tak ráda? Protože na dochucení často stačí pouze on. Pro mě má velmi lahodnou a výraznou chuť. Oblíbila jsem si štýrský, který má temně zelenou barvu. Dá se koupit v dm.


#prášekdopečiva bezfosfátový

Při pečení používám kypřící prášek do pečiva. Dávám ale přednost tomu, který je bezfosfátový. Naopak obsahuje vinný kámen, který se nachází v sudech od vína. Koupíte ho běžně ve většině bezobalových obchodů ale i supermarketech. Pokud je prášek bio, máte jistotu, že je to ten správný ;-)


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page