top of page

Zavařování


Protože nemám zavařovací hrnec, pátrala jsem, v čem tedy budu zavařovat svoje přebytky ze zahrádky. A našla jsem řešení, které možná pomůže i vám. Nepotřebujete totiž další věc do domácnosti, ale vystačíte si s myčkou nebo troubou.

Maluji špajz, tak musely všechny skleničky ven. Ideální příležitost si je vyfotit.

Základem jsou dobře umyté sklenice. Já vím, řeknete si, že je to banalita, ale každá z lenosti před plněním nevymytá sklenice se mi nakonec neujme. Píšu to tedy tak trochu i pro sebe. Přestože máte pocit, že sklenice jsou čisté, vymyjte je ještě jednou. Docílit toho můžete v myčce. Dejte do ní pouze čisté sklenice a zapněte program na nejvyšší teplotu - klidně zkrácený cyklus.


Další důležitou věcí je, že vše (marmeláda, sirup nebo zpracovaná zelenina) musí do skleniček jít horké a ihned se zavíčkuje.


Sklenice plňte zhruba ze 4/5. Zavařováním může obsah ještě nabýt.


Žádné pokapání hrdla sklenice! U sirupů dejte nahoru klidně lžičku slivovice. To samé platí pro gumičky do skleniček. Ty můžete slivovicí jen potřít. Na plnění použijte trychtýř nebo se mi osvědčila uříznutá pet lahev.


Myčku využijte i pro samotné zavařování. Dejte do ní naplněné a zavíčkované skleničky. Nezaznamenala jsem rozdíl, jestli jsou dnem vzhůru nebo dolů. Zapněte program na nejvyšší teplotu (v mém případě na 70 °C) a program nechte proběhnout. Tabletu samozřejmě nepřidávejte. Skleničky v myčce nechte vychladnout do rána. U nás většinou tak program běží přes noc.


Zkoušela jsem zavařovat i v parní troubě. Funguje to, ale ta myčka je pro mě daleko lákavější. Když vám sem tam něco ukápne, skleničky jsou pak i pěkně čisté. A jak tedy na to? Do prostředního patra dejte plech, na něj suchou utěrku a na utěrku postavte zavíčkované skleničky dnem dolů. Zapněte parní troubu na 80 °C a nechte tam skleničky zhruba hodinu. Opět tam nechte skleničky vychladnout do rána.


Zavařovat můžete i v horkovzdušné. Jen na dno plechu na utěrku nalijte vodu tak, aby sklenice stály ve vodě.


Jak poznáte, že se skleničky chytly? Kovové víčko bude promáčklé dovnitř nikoliv vyboulené nahoru. Pokud nějakou vyboulené víčko najdete, dejte skleničku do ledničky a berte ji za otevřenou. Pokud používáte skleničky s gumičkou a sponkami, tak to poznáte tak, že sundáte sponky a víčko drží.


A ještě pár slov k samotným sklenicím. Když fotím fotky k receptům, tak samozřejmě vyfotím ty načančané z Weck. Ráda je používám, ale jsou pěkně drahé, to vám tedy řeknu. Proto vždycky číhám na konci sezóny a kupuji si je v akci na další rok. Většinu z nich rozdám jako dárečky. Na to se totiž hodí parádně. Jinak používám skleničky se šroubovacím uzávěrem, které použiji během roku. Skladuji si jen pár druhů. Má to jednu velkou výhodu - když jsou skleničky stejné, dobře se dávají na sebe.


Comments


bottom of page